Szervóránk működése

Az un. Szervórával a kínaiak azt fejezték ki, hogy az ember valójában óráról órára él, és egészségi állapotunk folyamatosan változik. Szervezetünk biológiai ritmusra van kódolva. A testen belül valamennyi rendszeresen ismétlődő folyamatot a központi biológiai óra irányít, amelyeken kívül rengeteg helyi ébresztőóra is működik. Ezek irányítják a tüdő, a szív, a vese, a máj és egyéb szervek működését. A szervezetben keringő energiát egy 24 órás ciklus eltelte után lehet vázlatosan ábrázolni. A bioritmusok erejét egy-egy betegség lefolyása alatt lehet a legjobban megfigyelni. Pl. az epegörcsök rendszerint éjszaka jelentkeznek, míg a szívinfarktusok általában dél körül. Mi is a helyzet a 24 órás biológiai ritmusokkal?

23-1 óra

Dolgozik az epehólyag, akiknek problémájuk van ezzel a szervvel, általában ekkor felébrednek, vagy rosszul alszanak.

1-3 óra

Aktiválódik a májműködés, ebben az időszakban kapja az agy a legkevesebb oxigént, de az epepanaszok is felerősödnek, mert az epe/máj páros szervek.Nem ajánlatos az alkohol, a zsír, a kávé és a dohányzás.

3-5 óra

Aktiválódik a tüdő, főleg a dohányosok, asztmások, hörghurutban, náthában, légúti gyulladásban szenvedők ébrednek fel. Úrrá lehet rajtunk a félelem, szorongás érzése is.

5-7 óra

Ilyenkor aktív a vastagbél, így ez az idő a legmegfelelőbb a székletürítésre, érdemes elkerülni a stresszt és a rohanást. Előnyös a sok tea fogyasztása. A beteg emberek ilyenkor vannak a legrosszabbul.

7-9 óra

Beindul a gyomorműködés. Jó ha a test melegben van, kerülendő a hideg zuhany vagy fürdő. Érdemes ebben az időben sok vitamint, ásványi anyagot fogyasztani.

9-11 óra

A hasnyálmirigy és a lép aktív. Nem javasolt az alkohol fogyasztása, viszont a gyümölcsé, mézé igen. Kerülendő a túlzott fizikai megterhelés, de remek lesz a szellemi teljesítőképesség.

11-13 óra

A szívinfarktus időszaka. Kis mértékben visszaesik az agy oxigén ellátása, óvatosabban kell ilyenkor közlekedni. Ne terheljük a szívműködést nagy mennyiségű táplálékkal.

13-15 óra 

A vékonybél a legaktívabb. Csökken a fogak érzékenysége, célszerű ilyenkor fogorvoshoz menni. Nő a fizikai aktivitás.

15-17 óra

Intenzíven dolgozik a hólyag. Célszerű ilyenkor sok folyadékot, gyógyteát fogyasztani, és sportolni is. Emésztőrendszerünk is képes lesz nehezebb ételek befogadására, nő a fizikai aktivitás.

17-19 óra

Ilyenkor a vese dolgozik. Kerülendő minden, ami árthat, zsírok, cukor, só, alkohol, kávé, stressz

19-21 óra

A szívburok és a vér lép működésbe. Kifinomul az érzékiség, alkalmas idő a zenehallgatásra és színházlátogatásra.

21-23 óra

A hármas melegítő tevékenységének időszaka. A test alváshoz készülődik. Ne tegyünk már semmi olyat, ami aktiválná. Ne dohányozzunk, ne együnk.

A legtöbb probléma évszaktól függetlenül 17 és 19 óra között jelentkezik, és túlnyomórészt télen. Ez előre jelzi számunkra azt is, hogy az egyes betegségeken túl számolnunk kell még a hideg érzésével is, amely sajnos ráhúzódik a végtagokra egyéb energetikai blokkokat képezve. Ne feledje, hogy mindig a betegség okára kell koncentrálni és nem pedig a tünetekre. Csakis így teremthető meg a teljes egészség!

Természetesen