Omega 3, 6, 9

Jótékony zsírsavak, egy kicsit tudományosabban megfogalmazva. Adjuk vissza az egészséges egyensúlyát. Ehhez kevesebb édességet és finomított gabonát kell ennünk. Kerülnünk kell a jó baktériumokat elpusztító anyagokat, és rostban gazdag ételeket kell fogyasztanunk (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, kókusz) és erjesztett ételeket(joghurt, kefir, erjesztett kókusztej és víz), amik táplálják a jó baktériumokat. Használjunk kókuszzsírt, ami megöli a betegséget okozó rossz baktériumokat és gombákat, de nem bántja a barátságos baktériumokat. A kókuszzsír csodákra képes a bélrendszer egészséges egyensúlyának helyreállításában, ehhez csak annyira van szükség, hogy minél több kókuszzsír alapanyagú készítmény szerepeljen étrendjében. Segítség a májbetegségek, epebetegség, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek dietoterápiájában.

Néhány különleges kórkép, melyben kimondottan terápiás céllal javasolt fogyasztásuk.

Szisztémás lupus erythematosus

(SLE) Ismeretlen okú betegség, melyre a sok szervi érintettség jellemző. A betegséghez társuló tünet a hasi diszkomfortérzet, puffadás, a pancreas gyulladása. A gyulladásos bélbetegség miatt könnyen emészthető és felszívódó formában biztosítjuk a zsiradékbevitelt vaj, tejföl, tejszín mellett MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsír formájában. Szisztémás sclerosis: az erek lumenének beszűkülésével, majd fibrosisával járó rendszerbetegség. Következményként szövetpusztulás, hegesedés bármelyik szervben előfordulhat.

A vékonybélszakaszra jellemző hipomotilitás és malabszorpció miatt, a megváltozott gasztrointestinális viszonyokhoz, jellemző alultápláltsághoz alkalmazkodva testtömeg kilogrammonként 1-1,2g könnyen emészthető zsiradékot  biztosítunk könnyen emészthető tejzsiradék és MCT tartalmú kókuszzsír formájában. Ugyanígy járunk el a Dermatomyositis és a polymyositis dietoterápiájában, ahol a zsiradék mennyisége és minősége megegyezik a fent leírtakkal.

Dumping-szindróma

Esetében a gyomor az elvégzett resectio miatt nem képes tároló szerepét betölteni és hirtelen kerül a táplálék a duodenumba, ezért puffadás, hányás fordulhatnak elő korai tünetként, étkezést követően. Ha a normál táplálkozással nem tudjuk biztosítani tartósan a beteg tápanyagszükségletét malnutrició jöhet létre. Ezt a testtömeg csökkenésén kívül egyes szervek működési zavara jellemzi: a bélbolyhok atrophiája, a csökkent bélmotilitás miatt emésztési, felszívódási zavarok alakulnak ki. A zsiradékbevitel nagy részét fedezhetjük kókuszzsírral.

Csökkent epesav mennyiséggel járó állapotokban

Amikor az epe utak elzáródása következtében az elfolyás akadályozott. Az epesavak sói a vékonybél utolsó szakaszában ismét felszívódnak és a májba jutnak. Ha a vékonybél utolsó szakasza gyulladt vagy sebészeti úton eltávolításra került, az epesavak sói a vastagbélbe jutnak, a széklettel ürülnek (epés hasmenés). Ha az epesavak mennyisége ily módon csökkenni kezd, akkor a szervezetben csökken töménységük is. Csökken a zsírok lebontása, minek következtében zsírszéklet alakul ki. Az epesavak sói a bél perisztaltikáját is fokozzák, ezzel okozva, súlyosbítva a hasmenést. Ezért a zsírbevitel csökkentésével az MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír javallt.

Muciviscidosisban

Szenvedő betegekben minden nyálkahártyával bélelt szervben és nyálkatermelő mirigyben (légutak, emésztőrendszer, pancreas) a normálistól eltérő, sűrű, tapadós, viszkózus nyálka termelődik. A pancreas enzimek duodenumba való eljutása a só-víz vivőanyag besűrűsödése miatt lehetetlenné válik. Az elfogyasztott táplálék a belekben emésztetlenül halad tovább, a zsír natív formában távozik. Végül a pancreas enzimek nem jutnak ki megfelelő mennyiségben, valamint az epe besűrűsödése miatt elégtelen az epeürülés. Diétás kezelésében zsírokban, elsősorban MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsírban gazdag táplálék adása javasolt.

Nyirokszállítás gátoltsága

Esetében a zsírok csökkent hasznosulása miatt szintén döntő jelentőségű a nem nyirokkeringésbe felszívódó MCT zsírsavak hasznosulása a dietoterápiában. Diétás tanácsadásnál szem előtt kell tartani, hogy ödéma mentesítő diéta nincs, mégis szükséges a diétás tanácsadás, a helytelen étkezési szokások, téves elméletek (fehérje megvonás, folyadékmegvonás, stb.) kiküszöbölése és a súlykontroll tudatosítása céljából (súlycsökkentés, magas vérzsírok csökkentése, rost dús étkezés). Amennyiben érelmeszesedés szövődményeként létrejövő nyirokkeringési zavarról beszélünk, természetesen nem ajánlhatunk MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsírt.

Hív-fertőzés

A tüneteket mutató HIV fertőzöttek táplálásánál fő szempont a legjellemzőbb tünetekhez való alkalmazkodás: malabszorpció, akut infenkciók miatti hányás, hasmenés és ezen okok miatt kialakuló malnutrició. Ekkor MCT tartalmú zsiradék alkalmazása javasolt. Az MCT-t tartalmazó trigliceridek -bár magas energiatartalommal rendelkeznek-, súlycsökkentő hatásukat feltehetően a termogenezis (hőtermelés) fokozásával érik el. A hosszú szénláncú, nehezebben emészthető trigliceridek (LCT), amelyek a zsírok nagyobb részét alkotják, általában a zsírraktárakban tárolódnak. Az MCT zsírok könnyen felszívódnak, metabolizálódnak, elsősorban energiaforrásként hasznosulnak, s a metabolizáció növelésével elősegítik a hosszú szénláncú zsírsavak elégetését is. Ezáltal a sportolók számára is előnyös, hiszen gyors energiaforrást jelent.

A gyulladt bél probléma (IBS) - amire leggyakrabban antibiotikumot szoktak felírni. A páciensek tünetei gyakran enyhülnek, de ez a megkönnyebbülés általában rövid életű. Antibiotikum használatakor, a jó és a rossz baktériumok egyaránt elpusztulnak, szabad utat engedve a gombáknak a szaporodásra, új tünet együttesek alakulnak ki, ami ellen már nem használ az antibiotikum. Sokkal jobb megoldás, ha megerősítjük a bélrendszer egészségét.

Néhány különleges termék, melyek hivatalosan is a funkcionális élelmiszerek csoportjának kimagasló, EU minősítést kapott kombinációi. Valamennyi tartalmazza megfelelő arányban az Omega 3, 6, 9 zsírsavakat:

MegaFlax Digestive, MegaFlax Heart, MegaFlax Immune, MegaFlax Joint, MegaFlax ProActive. Csak napi 2 evőkanál és minden a helyére kerül! Hívjon, ha segíthetek!

Obritán Ildikó

Tel: +36 (20) 234-0632

Email: obritanildiko@gmail.com 

  

Természetesen