Ko-enzimek, Q10

A Q10 olyan elemi szinten szükséges a sejtjeinknek, hogy hiányát hosszú távon megsínyli szervezetünk. Amellett, hogy a sejtek energiatermelésében vesz részt, erőteljes antioxidánsként védi a sejtek apró építőelemeit, de egyúttal a legfontosabb sejtregeneráló komponens is. Krónikus hiányának figyelemre méltó jelei pl. a fogíny sorvadása, a szív/és érrendszer betegségei, izom, ill. ideggyengeség, egyes szemészeti betegségek, és a krónikus kimerültség szindróma. A Q10 ott is védelmet nyújt, ahol nem is gondolnánk. A szemünk is kiemelten sérülékeny terület, ráadásul nap, mint nap rengeteg káros hatás éri.

Egészségünk megőrzésében a Q10 háromszoros szerepet játszhat:

  1. A szabadgyökök képződése a retinában a legnagyobb, elkél tehát az erős antioxidáns védelem.
  2. A fénnyel a szembe jutó UV-sugarak károsító hatása ellen.
  3. Vizsgálatok kimutatták, hogy idővel a retina Q10-tartalma is csökken, ez pedig összefüggésben lehet egyes időskori szembetegségek kialakulásával is (pl. szemfenék-meszesedés). Vizsgálatok a Q10-en felül a béta-karotin és az E-vitamin hatékonyságát is leírták a vakságok harmadáért felelős szemfenék-meszesedés (makula degeneráció) romlásának lassításában.

Úgy tűnik tehát, hogy a Q10-zel csökkenthető a szem egyes betegségeinek kockázata. Az időskor nem csak a szem romlását hozza magával, de a hiúságunkat is alaposan próbára teszi. A Q10 anti-aging vagy öregedésellenes hatására mostanság figyeltek fel, főleg a kozmetikai iparban. A Q10 ráadásul nemcsak külsőleg, kozmetikumként használva, de belülről is kifejti „fiatalságmegőrző” hatását. A ráncok kialakulásában nagy szerepe van az oxidatív stressznek, a szabad gyököknek, melyek szétroncsolják a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős elasztin- és kollagénrostokat, a Q10 azonban képes ezt kivédeni, főleg, ha a fiatalság vitaminjaként emlegetett E-vitaminnal és a bőrt védő béta karotinnal együtt veszi fel a harcot a szép, fiatal bőrért. Bőrünk szépségén túl ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Q10 a szellemi fiatalság megőrzésében is segítségünkre lehet!

Biztonsággal megrendelhető többféle kombinációban is közvetlenül a gyártótól:

www.vitalland.hu/megrendeles/?1954100313

Forrás: Coenzyme Q10 in the Human Retina - Jinfeng Qu, Investigative Ophthalmology & Visual Science, April 2009, Vol. 50, No. 4

Természetesen