IBS szindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a „titokzatos hastáji panaszok” betegsége, gyakori tünet-együttes, a hazai lakosság közel egyötödét érinti, korunk népbetegsége. Az emésztőszervi tünetek (alhasi görcsök, fájdalom, hasmenés, ill. székrekedés, puffadás) sok esetben kezeletlen marad, mert a betegséget sokáig nem ismerik fel.  Olyan tünetek jelentkeznek, melyekre sokan hajlamosak legyinteni: biztosan valami rosszat ettem, vagy talán elrontottam a gyomrom. A tünetek tartós megléte és halmozódása azonban gyanakvásra ad okot, a háttérben a teljes emésztőtraktust érintő megbetegedésre kell gondolni. IBS szindróma kétszer annyi nőt, mint férfit érint és leginkább a stressznek fokozottan kitett aktív életkorúakat érinti. A kellemetlen tünet-együttest előbb-utóbb állandósult bélpanaszok jellemzik, mint a fokozott bélgáz-képződés, puffadás, teltségérzet, gyomorégés, nyálkás széklet, fáradékonyság, hullámzó kedélyállapot, hátfájás. A tünetek intenzitása változó, de akár tartós is lehet. A házi praktikák rendszerint nem járnak eredménnyel, így a kezeletlen IBS szindróma nagymértékben rontja az életminőséget, súlyvesztést, legyengülést, és az immunrendszer összeomlását eredményezi. A gyulladási folyamatok krónikussá válnak, a tartós tápanyaghiány negatívan befolyásolja a szellemi és a fizikai teljesítőképességet, a szexuális életet és az állandó feszültség tovább rontja a már meglévő gyenge állapotot, szorongást, depressziót, alvászavart okoz. Éppen ezért a kórkép funkcionális és pszichoszomatikus is egyszerre. A rendellenes izom és idegműködés következtében a gyomor és béltraktus túlérzékenyen reagál bizonyos ingerekre, de a stressz-faktorok mellett számos egyéb tényező is jelen van: gyógyszerek, fertőzések, gyulladások, paraziták, élelmiszerek és adalékanyagok, hormonális problémák, klimax.    

50 év körüli hölgy vendégemmel kb. 3 hónappal ezelőtt találkoztam először. Igen kimerült, legyengült, testileg, lelkileg összetört, fakó bőrű, fájdalmakkal már régóta együtt élő, reményt vesztett teremtést ismerhettem meg benne. Problémái miatt már évek óta járta az egészségügy különböző intézményeit, de eredménytelenül. Már alig bírt enni, csak a gyógyszerek és néhány, minimális élelmiszer maradtak meg benne. Bár vérmintájából elvégezték az élelmiszer allergia tesztet, a laktóz intolerancián kívül semmilyen más allergént nem tudtak kimutatni nála. Laboratóriumi leletei mérsékelt gyulladást, emelkedett májfunkciós paramétereket, kissé magasabb koleszterin és triglicerin értékeket mutattak. A hasi ultrahang után sajnos az endoszkópia következett, de (szerencsére) a szövettani diagnózis sem mondott többet, IBS szindróma gyanújával megkezdték a gyógyszeresen kezelést. Sajnos sem diéta, sem életmód tanácsokkal nem látták el, ezért szegény meglehetősen magára maradt problémájával. Amikor fájdalmai felerősödtek, körzeti orvosától antibiotikumot és antidepresszáns kapott.  A javasolt gyógyszerek hatására étvágytalansága tovább erősödött, puffadása, fájdalmai, gyomorégése miatt állandósult rossz közérzete nagyon nyomasztotta, alvászavarral is küzdött. Elképzelésem, javaslataim a következők voltak: 

 1. ortomolekuláris készítmények és Nelson biorezonancia készülék együttes alkalmazása
 2. étkezési és emésztési szokások feltárása
 3. élelmiszer intolerancia diagnosztika a problémát okozó ételfehérjék beazonosítására (Food Detective Kit alkalmazása)
 4. ezen ismert élelmiszerek elhagyása, kiváltásuk (tej, búza, gluten, élesztő, tojás) táplálkozási tanácsadás, étrend-tervezés
 5. gyulladási folyamatok megszüntetése
 6. szervezet feltöltése tápanyagokkal, ásvány, nyomelem és vitaminterápia
 7. méregtelenítés
 8. emésztési zavarok helyreállítása, enzim-pótlás
 9. bélflóra regeneráció
 10. immunerősítés, általános jobb közérzet (stressz-oldás)
 11. táplálkozási és életmód tanácsadás

 Alkalmazott készítmények:

 1. Stressz-oldás NeuroVital, Mineral Komplex, Ester C
 2. Enzym komplex, Aminosav komplex, E-vit 400, Alpha-linolénsav
 3. Méregtelenítés, erősítés: Cellin, Spirulina
 4. Gyulladáscsökkentés Phyto-antibiotika Form, gyógyteák (borsmenta, kamilla)
 5. Bélflóra regeneráció Serum Lactis Plus, Lactóztolerancia Formula
 6. 2 hetente NELSON SCIO Biorezonancia terápia
 7. Gyógyszerek fokozatos elhagyása, életmód-váltás
 8. Étkezési szokások megváltoztatása, követési napló, szükség esetén dietetikus
 9. Rendszeres, mérsékelt testmozgás
 10. Pszichés állapot javítása: autogén tréning, relaxációs technikák, jóga, Pilates, BodyArt
 11. 2-3 hetente kontrol

Vendégem közérzete a biorezonancia terápiák és az első készítmények elindítása után lényegesen jobb lett. Fájdalmas görcsei, gyomor panaszai és pszichés tünetei megcsendesedtek. Étvágytalansága, puffadással járó kellemetlen tünetei az enzim és aminosav komplex hatására szűnni kezdtek. Másfél hónappal később kezdtük el a Cellin és a Spirulina adagolását, de a Phyto-antibioticumra már nem volt szükség. A tönkrement bélflóra a Serum Lactis Plus segítségével sajnos a kelleténél lassabban regenerálódott, de a 2. hónap végére a székletürítéssel járó kellemetlen, rendezetlen tünetek is kezdtek normalizálódni. Bár a helyes étrend beállítása és a korábbi rendszertelen étkezési szokások megváltoztatása nem ment könnyen, óvatosságból a Lactóztolerancia Formulát is be kellett vetnünk. Az étvágy, életerő, testi és lelki stabilitás kezdett visszatérni. A Phyto-antibiotica készítmény a sor végére került, amolyan vésztartalék lett a szokványos antibiotikum terápiák helyett, amennyiben a gyulladási folyamatok újra felerősödnének. Kapcsolatunk során hetente beszéltünk telefonon, a személyes találkozások és a biorezonancia kezelések alkalmával pedig mindig közösen terveztük meg, mikor mit és hogyan léphetünk tovább. Első találkozásunk óta 3 hónap telt el. Mára már talán elmondhatjuk, hogy az IBS szindróma végre megadta magát, vendégem kissé megerősödve, lassan épülgetve, már kevésbé fáradtan, pszichésen is megújulva látogat el hozzám az ellenőrzésekre. Étvágya visszatért, emésztési panaszai lassan tűnőben, kedélyállapota sokkal jobb és bizakodóbb lett. Javaslatomra rendszeresen jár jóga és BodyArt órákra, nagyon megkedvelte ezeket. Az átélt szenvedések óvatosságra és körültekintésre intik, mára már ő is komolyabb egészségtudattal rendelkezik. Felismerte a prevenció jelentőségét, rádöbbent arra, mekkora érték az egészség, vigyázni kell rá.    

 

 

 

 

Természetesen