Cukorbetegség

Kiderült, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szintű személyeknél nagyobb a kockázata a cukorbetegség kialakulásának is. Tudtad, hogy a cukorbetegség járványszerű méreteket kezd ölteni? Ma már a civilizált világban 5-8 százalékos gyakoriságú. Ehhez az arányhoz hozzá kell még számolni a még fel nem ismert betegeket, akik a diagnosztizált betegek számának felét is kiteszik, és az un. prediabéteszes állapotban levőket, akik pár év múlva ugyancsak cukorbeteggé fognak válni. Elég a nemzeti statisztikákra tekinteni, és máris látjuk, hogy az 1-es típusú cukorbetegség (IDDM) északról az egyenlítő felé haladva egyre ritkább. Míg Finnországban évente 100 000 gyermek közül 43-at diagnosztizáltak cukorbetegként, addig Görögországban 6-ot, Japánban és Kínában pedig 3-at. A kockázatkülönbség tehát több mint tízszeres. A legfrissebb eredmények a D-vitamin szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet. Kiderült, hogy a gének mellett a nyugati táplálkozásnak és az életmódnak (és egyes fertőzéseknek) is nagy szerepe van az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Összegyűjtöttük azokat a legújabb kutatásokat, melyek alátámasztják, hogy a D-vitamin nagy szerepet játszik a fiatalkori cukorbetegség megelőzésében. 

A D-vitamin több okból nélkülözhetetlen a cukoranyagcseréhez, és a cukorbetegség megelőzéséhez. A vitamin receptorai jelen vannak az inzulintermelő béta-sejteken, és D-vitamin hiányában erősen csökken a béta-sejtek inzulintermelő képessége.*

•A vitamin másik szerepe az immunműködés szabályozásában rejlik. Számos autoimmun betegségben - így az IDDM-ben is - a D-vitamin bizonyítottan gátolja az autoimmun folyamatokat, azaz a béta-sejtek vagy az inzulinreceptorok károsodását.

•A túlsúlyos és nem túlsúlyos gyerekek körében mostanában végzett vizsgálat beigazolta, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint lényegesen nagyobb arányban fordul elő a túlsúlyos gyerekeknél, akik így nagyobb valószínűséggel lesznek 2-es típusú cukorbetegek.

•Egy vizsgálatban a terhesség alatt fogyasztott tőkehalmáj olaj 70 százalékkal csökkentette az utód cukorbetegség-kockázatát. Más vizsgálatban úgy találták, hogy a terhesség harmadik harmadában fogyasztott D vitamintartalmú élelmiszerek 60 százalékkal csökkentették az utódban az autoimmun folyamatok kialakulását.

•A fiatalkori cukorbetegség gyakoriságában mutatkozó észak-dél különbség egyértelműen a napsütéses órák számával és a területet ért összes UV energiával függ össze. Mivel a D3-vitamin a nap hatására szintetizálódik a bőrben, a kutatások a fiatalkori cukorbetegség és a D-vitamin kapcsolatát kezdték vizsgálni.

•Megfigyelések szerint a rendszeres nagy adagú D-vitamin pótlás gyermekkorban 78%-kal csökkentette az 1-es típusú diabétesz kialakulását.3 Akinek a családjában előfordul cukorbetegség, tehát van genetikai hajlama, annak ajánlott odafigyelnie a normális D-vitamin bevitelre. Érdemes kiemelt figyelmet szentelni gyermekeinkre! Évente 100 000 azonos korú gyermek közül általában 10 válik diabéteszessé. Azonban ez a szám kamaszkorra eléri a 20-at is, és így adott korosztályban 18 éves korra minden háromszázadik gyerek fiatalkori cukorbetegségben szenved. A statisztikák szerint Európában az évente diagnosztizált esetek száma évente 3-4 százalékkal növekszik, de Svájcban az 5 év alattiak körében ez a növekedés évi 23 százalék. Ez önmagában is egyértelműen annak a jele, hogy a gének mellett erős környezeti hatásokról lehet szó, mint amilyen a nyugati táplálkozás és az életmód okozta D-vitamin hiány. Ezen újabb kutatási eredményeket figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy egyből fel is kínáljuk számotokra a felvázolt problémákra a megoldást, a folyékony napfényt!

*Az inzulin feladata a cukormolekula bejuttatása a sejtekbe, ahol energiát adva elég. Ehhez a folyamathoz kell a béta-sejtek termelte inzulin, és a többi  sejten lévő ún. inzulinreceptor, ami érzékeli az inzulint. Az 1-es típusú diabéteszben,- ami jellemzően gyermek vagy fiatalkorban alakul ki,- egy autoimmun folyamat során az immundrendszer idegennek ismeri fel az inzulint termelő sejteket, és rövid idő alatt elpusztítja azokat. Eközben magas vércukorszint jelentkezik, míg a sejtek “éheznek”. A 2-es típusú cukorbetegség, amit neveztek időskorinak is, az elhízáshoz köthető állapot, manapság a gyermekek körében is egyre gyakoribb. Hátterében nem az inzulint termelő sejtek állnak elsősorban, hanem az inzulinnal reagáló receptorok működési zavara, ami kezdetben magas inzulinszintet, később a Béta-sejtek “kifáradásával” inzulinhiányt okoz. 

2012. december 01-től már a Calivita hálózatában is D drops

Megrendelhető közvetlenül: www.vitalland.hu/megrendeles/?1954100313 

Forrás:

1http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111205082249.htm

2http://csaladilap.hu/ujsagcikk/686/mitol_lesz_on_cukorbeteg.html

3Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, Orvosi hetilap, 153. évf. Szupplementum 2012. 

Természetesen