Csontritkulás

A megfelelő D-vitamin-szint nagy szerepet játszik az egészséges csontozat kialakulásában, és a csontritkulás kockázatának csökkentésében is. Tudtad, hogy Az EU területén minden 30. másodpercben történik egy oszteoporózis eredetű csonttörés?! A Magyarországon évente bekövetkezett törésszám a 2009-es adatok alapján:

  • csípőtájékon 12–14 ezer,
  • csigolyatesteken 30–40 ezer,
  • csuklón 35 ezer,
  • felkaron 12–14 ezer

 

Drámai statisztika – 900 000 csontritkulásos beteg él Magyarországon! – hangzott el a Ma reggel című rádióműsorban. A legfrissebb eredmények a D-vitamin szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet. Azt eddig is tudtuk, hogy a D-vitamin- és kalciumbevitel fontos csontjaink épségének megőrzése szempontjából. De hogy a kialakult csontritkulás kezelésében is fontos szerepet játszanak? Összegyűjtöttem a legújabb kutatásokat, melyek alátámasztják, hogy a D-vitamin nagy szerepet játszik az egészséges csontozat fejlődésében:.

Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved – olvashattuk a HVG 2011. novemberi számában. Magyarországon hatszázezer nőt és háromszázezer férfit érint a csontritkulás, ez napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémája.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 200 millió nőt érint az oszteoporózis, ami a csontok kalciumhiány következtében fellépő anyagcsere-betegsége, és ennek gyakorisága a lakosság elöregedése miatt a következő 50 évben megduplázódik.
  • A csontritkulás gyakoribbá válását a szakemberek a születéskor várható élettartam növekedésével, az eleve alacsonyabb csúcscsönttmeg kialakulásával, életmódbeli rizikótényezők (nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, mozgásszegény életmód) erősödésével és a csontrendszerre káros, más miatt ugyanakkor szükséges gyógyszerek (szteroidok, véralvadásgátlók) széles körű elterjedésével is magyarázzák.
  • A D-vitamin-terápiat kezdeni még akkor is mindenképpen hasznos lehet, ha a csontállomány egyensúlya már a csökkenés irányába billent el.
  • „Az 50 éves nők 46 százaléka, a férfiak 22 százaléka számolhat azzal, hogy már csekély trauma következtében is oszteoporózisra jellemző törést szenved. A betegség kialakulásában 60-80 százalékban genetikai örökségünk (pl. vékony testalkat) játszik közre, de 20-40 százalékban mi is tehetünk ellene az egészséges életmóddal” – hangsúlyozta Donáth Judit, az ORFI főorvosa.
  • A D-vitamin csonttörésekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban svájci szakértők kimutatták, hogy napi 800 nemzetközi egységnél (NE) nagyobb mennyiségű D-vitamin szedésével idősebb nőkben 30 százalékkal csökkenthető a csípőtáji csonttörés kockázata (a folyékony napfénynél 3 csepp 1200 NE).
  • A 60-65 év felettiek D-vitamin-hiánya továbbra is a világ országainak, így Magyarországnak is az egyik legfontosabb egészségügyi problémája.

Ne feledjük, a csontritkulás visszafordíthatatlan folyamat! Egy alattomos kór, mivel tünetek alig észlelhetőek - ezért is nevezik „néma járványnak”-, kínzó fájdalmat már csak a kialakult csontritkulás következményei (pl.: összecsúszó csigolyák) okoznak. Ezért az osteoporosis kezelésének elsődleges célja a további állapotromlás megakadályozása, lassítása, a csonttörések kockázatának csökkentése. Az elvesztett csonttömeg nem, vagy csak korlátozott mértékben építhető vissza. Érdemes kiemelt figyelmet szentelni hölgytársainknak. Esetükben a menopauzát követő hormonváltozások miatt jelentősebb mértékben zajlik a csonttömegvesztés, ami oszteoporózist, és így könnyebben törő csontokat eredményez. Ezen újabb kutatási eredményeket figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy egyből fel is kínáljuk számotokra a felvázolt problémákra a megoldást, a folyékony napfényt, D drops-t!

2012. December 01-től már a Calivita hálózatán is elérhető, megrendelhető közvetlenül:

www.vitalland.hu/megrendeles/?1954100313

Tegyünk azért, hogy minél nagyobb csonttömeget érhessünk el, és azt minél hosszabb ideig megőrizzük!

Forrás:
http://www.jci.org/articles/view/24742
http://www.hazipatika.com/eletmod/csontritkulas/cikkek/d-vitaminnal_csokkentheto_a_csonttores_kockazata/20120713200619
http://hvg.hu/egeszseg/20111019_csontritkulas_statisztika
http://www.eufic.org/article/hu/etrendfuggo-betegsegek/csontritkulas/artid/A-D-vitamin-fenyes-jovoje/
Bischoff-Ferrari HA et al. (2009). Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Medical Journal 339:b3692.

Természetesen