Az elhízás kezelése

Az elhízás kezelésének többféle lehetősége van, lényegében azonban valamennyi azt célozza, hogy az energiamérleget negatív irányba billentsük ki, vagyis az energiafelhasználás haladja meg az energia felvételt. Mik a lehetőségeink?

Étrend: Az étrend lényege alacsony kalóriatartalmú diéta. Erről igen sok hasznos könyv található a könyvesboltokban, most nem részletezzük.

Fizikai aktivitás: A fizikai aktivitásról részletesen a fejezet további részében lesz szó, itt csak emlékeztetni szeretnénk arra, hogy ennek révén tud­juk az energiafelhasználást akaratlagosan növelni.

A viselkedésterápia az életmód megváltoztatását könnyíti meg, a gyógyszeres kezelés a táplálékbevitel csökkentését, vagy annak felszívódását célozza meg, illetve az anyagcserét fokozhatja. Nem egy esetben káros mellékhatásuk lehet, a hosszú-távú Kezelés eredményei kétségesek, ezért csak keltően megalapozott orvosi javas­lat esetében tanácsos használatuk. A "zsírégető"-ként reklámozott sokféle készítmény hatása tudományosan nem bizonyított.

Sebészeti beavatkozás: A sebészeti kezelés csak igen súlyos esetekben kerül szóba, lé­nyege a gyomorban vagy a beleken történő sebészeti beavatko­zással a táplálék felszívódásának csökkentése.

Hangsúlyozni szükséges, hogy az elhízás kezelése alapvetően ala­csony kalóriatartalmú étrendből és mozgásterápiából álló életmód terápia, amelyet a viselkedésterápia jól kiegészít. Gyógyszeres, vagy sebészeti kezelés csak kellő orvosi indikáció esetében javasolható!

Állapotfelmérés, szűrés, táplálkozási tanácsadás, megfelelő étrendek, javaslatok  és funkcionális élelmiszerek alkalmazása. Forduljon hozzám bizalommal!

Obritán Ildikó

Elérhetőségeim:
Telefon: +36 (20) 234- 0632

E-mail: obritanildiko@gmail.com

iwiw: Obritán Ildikó

 

Természetesen