Az Acai és a cukorbetegség

A cukorbetegség egy komplex anyagcsere betegség, melynek száma világszerte rohamosan emelkedik, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon több mint 500.000 regisztrált cukorbeteget kezelnek, de a betegek száma ennél sajnos jóval magasabb. A cukorbetegség egy olyan állapot, melyben a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin érzékenysége csökkent, melynek következménye, hogy a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Tehát a táplálékkal elfogyasztott cukor így a vércukor szintjét növeli, viszont eközben a sejtek éheznek, nem jutnak tápanyaghoz. 

Típusok 

Az 1-es típusú diabetes, vagy fiatalkori diabetes egy autoimmun betegség, melynek következtében a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak és nem képesek inzulint termelni. Fontos tudni, hogy az utóbbi évek kutatásai feltárták, és egyértelműen igazolták a D-vitamin hiány és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést. 

A 2-es típusú, vagy nem inzulinfüggő diabetes mellitust a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező izolált szénhidrátok fogyasztása (pl.: cukor, fehér liszt stb.) okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az ilyen étkezés utáni hatalmas inzulin hullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak. Az agy ilyenkor azt érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, így utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, ami végül a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet. A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsír-szint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. 

Megelőzés, kezelés 

A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Azt viszont tudni érdemes, hogy a cukorbetegség elleni harcban az alapvető megoldás az életmódban rejlik, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos tényező. Ennek a szemléletnek köszönhetően az utóbbi időben világszerte népszerűvé vált egy nagyon hasznos táplálék, az Acai gyümölcs, melynek jelentős szerepe lehet az anyagcsere helyreállításában. A gyümölcsben ugyanis számos biológiailag aktív összetevő, továbbá kiváló növényi antioxidáns található, ráadásul a benne lévő fitoszterolok csökkentik a vérben az LDL koleszterin szintjét. 

Az Acai kedvező hatásai

A túlsúllyal kapcsolatos tanulmányokat készítő Udani J. K. vizsgálataiból egyértelműen kiderül, hogy már 1 havi Acai fogyasztása után megfigyelhető a vérzsírok mennyiségének változása:

 •a trigliceridek csökkentek

•az LDL ("rossz") koleszterin szintje csökkent

•miközben a HDL ("jó") koleszterin szintje változatlan maradt

•összességében pedig a teljes koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető

Szintén Udani kutatásai igazolták az Acai reduktív hatását az étkezés utáni vércukorszintre nézve, melyből következik, hogy támogatja a vércukorszint stabilizálását, ezáltal kiküszöböli a nagy inzulin hullámokat és az ezt követő éhezési rohamokat is. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően az Acai a cukoranyagcsere stabilizálása mellett, az egészséges fogyás egyik kulcstényezője lehet. 

A megismert jellemzőkből kiderült, hogy Acai rendszeres fogyasztása ajánlható: 

•minden túlsúllyal küzdőnek

•azoknak, akik családjában előfordult a cukorbetegség

•és a cukorbetegeknek 

Felhasznált irodalom: 

•Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study - Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML.; Nutr J. 2011 May 12;10:45.

•Exotic fruits as therapeutic complements for diabetes, obesity and metabolic syndrome - Samir Devalaraja, Shalini Jain, Hariom Yadav; Food Research International 44 (2011) 1856–1865

•Ellagic acid, a new antiglycating agent: its inhibition of Nε-(carboxymethyl)lysine - Puppala Muthenna, Chandrasekhar Akileshwari, G. Bhanuprakash Reddy; Biochem. J. (2012) 442, 221–230

•Cyanidin 3-glucoside ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity due to downregulation of retinol binding protein 4 expression in diabetic mice - Sasaki R, Nishimura N, Hoshino H, Isa Y, Kadowaki M, Ichi T, Tanaka A, Nishiumi S, Fukuda I, Ashida H, Horio F, Tsuda T.; Biochem Pharmacol. 2007 Dec 3;74(11):1619-27. •Orvosi Hetilap 2012 / 153. évfolyam, Szupplementum / 5–26.

Idézve: Dr. Varga Edit Calivita orvosa

Természetesen