Ahogy mindenki számára érthető

A rekreáció latin szómagyarázata iskolai szünidő, kikapcsolódás, felüdülés. Etimológiai értelmezése vissza alkotás, az eredeti állapot visszaállítása, pihenés, aktív kikapcsolódás. Modern értelmezése a szabadidő eltöltésének kultúrája, az életminőség tana. Az ember felfrissülését, munkavégző képességének újrateremtését, az igényesen megélt minőségi élet megteremtését szolgálja. Célja a felüdülés, jó közérzet megteremtése, egészség megszilárdítása, betegségek megelőzése. 

Rekreációnak nevezzük azokat az egyéni és társadalmi érdekeket kielégítő magatartás-formákat, amelyek az ember jó fizikai, szellemi, szociális közérzetének megteremtésére, a kreatív cselekvő-és az optimális teljesítőképesség megteremtésére-újrateremtésére, megújítására irányulnak, pozitív élménnyel járnak. A minőségi élet a rekreációnak elsősorban az érzelmi hozadéka, fontos, mely a különböző szellemi és fizikai tevékenységek következtében élhető át. Szerves része a káros szokások mellőzése (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogok, környezeti szennyeződések kivédése), helyes táplálkozás, az életstílusnak megfelelően fizikai aktivitás, stresszmentes életvezetés, rendszeres orvosi ellenőrzés. Irányzatai alapján megkülönböztetünk egészségügyi (wellness), fittségi, teljesítményelvű, és élménykereső kategóriákat. A megváltozott életkörülmények, társadalmi, szociális és magánéleti stressz- hatások, a ssúfoltság, mozgásszegény életmód, káros szenvedélyek, környezetszennyezés, egészségtelen táplálkozás, túlfogyasztás, stb. Ezeknek az életellenes, életet károsító jelenségeknek az ellensúlyozására, az élet elviselhetőbbé tételére, jobbá alakítására (humanizálására) irányuló tevékenységek védekező eszköze a rekreáció.

Az amerikai irodalomban a „totális fitness” az intellektuális, emocionális és fizikai dimenziókra egyaránt vonatkozó adekvát kifejezése a Wellness, melynek célja az egészség szempontjából fontos tudományos felismerések összekapcsolása, egészségmegőrzés programmá kovácsolása. Életmód, egyéni életút, napi rutin, az egyénhez tartozó kulturális–szociális normák összessége; reflexé vált szokásrendszer.

Ha szeretné tudni, mit tehet még ezek elérése érdekében, várom egy állapotfelmérésre, kellemes, tartalmas beszélgetésre.

Elérhetőségeim:
Telefon: +36 (20) 234- 0632

E-mail: obritanildiko@gmail.com

iwiw: Obritán Ildikó

 

 

Természetesen